Browse Month: februari 2018

Je eigen website bouwen? Where to start?

Begin je eigen website

Je wil graag een eigen website beginnen, maar wat is daar eigenlijk precies voor nodig, waar begin je mee? Data1 heeft dagelijks met vragen van klanten te maken die hulp nodig hebben bij het vormgeven van hun plan. In deze handleiding begeleidt Data1 je stapsgewijs om tot een succesvol concept te komen!

 

Stap 1: kies de juiste domeinnaam

Bij elk idee voor een website begint het met het kiezen van met jouw eigen domeinnaam.

De domeinnaam vormt het uiteindelijke webadres dus kies jouw naam zorgvuldig uit.

De naam is vaak afhankelijk van het doel van de website of verbonden met het onderwerp.

Hieronder een aantal voorbeelden:

 

Zakelijk

www.jouwbedrijfsnaam.nl

 

Persoonlijk

www.jouwnaam-of-jouwblog.nl

 

Doelmatig

www.jouwdoel-jouworganisatie.nl

 

Let op: kijk altijd even of jouw naam al wordt gebruikt door een ander bedrijf of website. Een domeinnaam die te veel lijkt op de naam die jij wilt gebruiken, zou tevens je eigen promotie of vindbaarheid kunnen ondermijnen. Bedenk goed welke naam jou uniek maakt en je onderscheidt van de rest. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan het succes van jouw plan.

 

Stap 2: kies een e-mail- en hostingpakket

Nadat je de juiste domeinnaam hebt gekozen, ben je klaar om jouw domein te voorzien van een persoonlijk e-mailadres en de benodigde ruimte om je website op te hosten. Een hostingpakket vormt een vereiste om uiteindelijk een website- of e-mailpakket te kunnen draaien. Een bijpassend e-mailadres bij uw website is optioneel, maar wordt sterk aangeraden.

Het kiezen van de juiste hosting

Hosting betekent dat je jouw website, en alle bijbehorende gegevens, kunt opslaan op een server die ervoor zorgt dat jouw website ten alle tijden online beschikbaar is. Bij het kiezen dien je rekening te houden met het doel van de website en de ruimte die jouw website zal gaan innemen. Een informatieve website neemt bijvoorbeeld minder ruimte in dan een webshop. Benieuwd hoeveel webruimte uw website of onderneming nodig heeft?

Data1 bied vrijblijvend advies over websiteomvang en hosting.

 

Stap 3: wat voor website wil je opzetten?

Voor elke starter op het wereldwijde web zijn de vragen: ”wat voor soort website wil je opzetten en wat is het doel van de website?” belangrijk. Als voorbeeld heeft Data1 3 typen websites geselecteerd, elk met een ander doel:

 

Type 1: informatief

Dit houdt in dat de website voornamelijk informatie bevat en nauwelijks tot geen onderhoud vereist, alle inhoud verzamelen en in een keer aanleveren voor de ontwikkeling en realisatie.

Type 2: entertainment 

Dit zijn type websites die veel mediabestanden bevatten zoals foto’s of video’s, en regelmatig bijgehouden moeten worden. Dit houdt in dat je meer ruimte nodig hebt om je website soepel te kunnen draaien. Houd er rekening mee dat het beheren en onderhouden van een type 2 website voldoende kennis vereist. Voor de iets minder ervaren gebruikers zijn er natuurlijk Data1 onderhoudsservices: https://data1.nl/cart.php?gid=3.

Type 3: commercieel  

Commerciële websites zijn vaak gevuld met eigen producten. Deze website vereisen meer ruimte en de mogelijkheid tot dagelijks onderhoud.

 

Stap 4: geef je website vorm 

Nu je de basis stappen hebt doorlopen en voor jezelf duidelijk hebt wat je precies voor website wil, is het tijd om te bepalen hoe je website eruit komt te zien.

Logo en header

Als je al een logo hebt, kun je daar gebruik van maken. Je logo kan daarnaast ook op aanvraag door Data1 worden ontwikkeld. Data1 beschikt over professionele vormgevers die je graag op weg helpen. Je header is de bovenste strook van je website, die meestal het uitgekozen logo laat zien. De header bepaalt in grote lijnen de algemene vormgeving van je website en kan desgewenst ook door Data1 worden ontwikkeld.

Kleuren 

De kleuren van je website zijn belangrijk voor de vormgeving en hebben invloed op het gevoel dat een bezoeker bij jouw website krijgt. Het is raadzaam om twee kleuren aan te houden. Onderstaand artikel geeft goed weer wat voor invloed kleur kan hebben op de bezoeker: https://www.frankwatching.com/archive/2015/02/17/wat-zijn-goede-kleuren-voor-je-website-checklist/.

Lettertype 

Het lettertype dat je kies is ook een aspect dat erg belangrijk is binnen webdesign. Omdat niet iedereen dezelfde set aan lettertypes heeft, maakt internet gebruikt van zogenoemde webfonts. Dit is een standaardpakket aan lettertypes die elke webbrowser heeft ingebouwd.

Indeling

De indeling van je website ziet op de structuur van je website. Het betreft de indeling van verschillende tabs, knopjes waar bezoekers op kunnen klikken, om over de website te navigeren. Deze tabs kunnen op hun beurt desgewenst worden uitgeklapt in meer specifieke tabjes. Duidelijke en overzichtelijke tabs trekken sneller de aandacht van je bezoekers. Informatieve websites maken vaak gebruik van eenzelfde, veelvoorkomende structuur. Onderstaand overzicht kan je helpen om de basis te vormen:

Tab 1 ‘Home’

Dit is de eerste pagina die de bezoeker te zien krijgt. Hier kun je omschrijven wat voor website het is en wat je op welke plek kunt vinden. De invulling is geheel afhankelijk van het doel van de website.

Tab 2 ‘Het doel’

Het tweede tabje is vaak het onderwerp van de website. Dit kan variëren van een beschrijving van een project of bedrijf, tot bijvoorbeeld een webshopgedeelte.

Tab 3 ‘Media’

Deze tab wordt vaak gebruikt als nieuws- of portfolio gedeelte. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een galerij, of een element voor sociale media om met je doelgroep te communiceren.

Tab 4 ‘Over ons’

Dit gedeelte is bedoeld voor informatie over jou of je bedrijf. Vaak wordt deze tab ook gebruikt om invulling te geven aan de veel gestelde vragen, algemene werkwijze of algemene voorwaarden. 

Tab 5 ‘Contact’ 

Deze tab geeft de bezoeker de mogelijkheid om contact met je op te nemen en is dan ook op vrijwel elke website aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld middels een contactformulier, sociale media, een postadres, telefoonnummer of emailadres. Een combinatie is uiteraard mogelijk.

 

Stap 5: content

Het belangrijkste gedeelte van een website is de content, de inhoud. Het is raadzaam om van tevoren zoveel mogelijk content klaar te hebben liggen. Het bouwen van een website kan veel tijd in beslag kan nemen; hoe meer content al beschikbaar is, hoe meer kosten en tijd dit zal besparen. Hieronder vind je een checklist om je op weg te helpen:

Checklist voor een website:

 1. Domeinnaam
 2. E-mailadres
 3. Hostingpakket
 4. Doel van de website
 5. Logo en header
 6. Kleurenopmaak
 7. Lettertype(n)
 8. Ideeën voor de vormgeving
 9. Tabindeling
 10. Welkomsttekst
 11. Alle content voor het doel van je pagina
 12. Sociale media-kanalen
 13. Foto- of videomateriaal
 14. Bedrijfsinformatie
 15. Contactinformatie

 

Als je al deze punten hebt doorlopen, maak je het gemakkelijk voor jouw websitebouwer om je idee zoveel mogelijk naar wens uit te werken.

Voor meer vragen kun je altijd contact opnemen met een van onze medewerkers, via: www.data1.nl/contact.

Chrome markeert websites zonder HTTPS als onveilig

Internet gigant Google, heeft aangekondigd om vanaf Juli 2018 elk domein waar geen SSL certificaat op actief is,  te markeren met de waarschuwing: “Onveilig”. Dit liet het bedrijf weten op zijn blog afgelopen Donderdag. Momenteel worden websites met HTTPS (Voorzien van SSLCertificaat) gemarkeerd met een groen slotje om aan te geven dat de verbinding versleuteld en dus veilig(er) is.

Bij websites welke gebruik maken van HTTP in plaats van HTTPS ontbreekt dit slotje. In plaats daarvan geeft de Chrome browser een waarschuwingsicoon weer. Pas wanneer gebruikers op dit icoon klikken, vertelt de webbrowser dat de website niet veilig is.
Vanaf Juli dit jaar Gaat de browser actief waarschuwen. Buiten een waarschuwingsicoon, Zal Chrome aangeven dat de verbinding “Niet veilig” of “Onveilig is”.

Hier mee wil Google zijn gebruikers behoeden voor eventuele onveilige of onbetrouwbare websites en hoopt het bedrijf dat website beheerders sneller een SSL certificaat aan te schaffen met als doel de algemene veiligheid op het web te vergroten.

Beschermen van de privacy

Met een SSL certificaat beveiligd u het inkomende en uitgaande verkeer naar uw website en voorkomt u dat hackers of kwaadwillende, privé informatie zoals wachtwoorden en/of persoonlijke gegevens onderscheppen.
Wij nemen de privacy van onze klanten uiterst serieus en hebben uiteraard de nodige SSL certificaten in huis.

Een Data1 SSL (Essentials) Certificaat is al verkrijgbaar v.a. 9,50 excl. btw per jaar.

Share Your Love With The World

De lancering van: Share Your Love With The World

Met trots feliciteren wij Richard Victor Cutillo met de lancering van zijn website ShareYourLoveWithTheWorld.com. Na hard werken aan een goede bouwtekening voor dit mooie project, is de ontwikkeling binnen 6 maanden van a tot z voltooid. De website is ontworpen door RendezView in samenwerking met Richard, door ons ook wel “Rich” genoemd! De ontwikkeling is door Data1 verzorgd.

Uit deze samenwerking is een prettige omgeving ontstaan, waar elk detail is gefinetuned om voor de bezoeker niets te laten ontbreken. De website is bedoeld om jouw liefde met de wereld te delen. Hij is speciaal ontworpen om met jou mee te groeien. Ben je nieuwgierig geworden? Bezoek de website van Share Your Love With The World, and find out more!

De grote verhuizing..

Wij zijn op 3 februari 2018 om 08:00 gestart met een interne migratie voor alle bij ons geregistreerde .nl-domeinen. Data1 is niet langer afhankelijk van een derde leverancier voor haar domeinen. We zijn nu een officiële partner van SIDN, de hoofdregistrar van de .nl-domeinextensie. De migratie loopt nog enkele dagen en zal uiterlijk 7 februari 2018 zijn voltooid.

Wat betekent dit voor u?
U kunt een e-mail van SIDN ontvangen over de verhuizing die heeft plaatsgevonden omtrent uw domein(en). Hiernaast zijn verschillende prijzen van onze .nl-domeinen flink gedaald, en kunt u in de toekomst rekenen op andere actieQs en services, zoals een gratis .nl-verhuizing!

 

Blijft mijn domein veilig?
Uiteraard, uw domeinen zijn te allen tijde veilig bij Data1 ondergebracht, ze worden slechts intern anders ingedeeld. Er verandert niets aan uw registratie- of vervaldata.

 

Zal dit vaker gebeuren?
Wij verwachten dat dit niet zal hoeven gebeuren. Mocht dit om welke reden dan ook nogmaals moeten plaatsvinden, wordt u op de hoogte gebracht.

 

Wij hopen uw domein in de toekomst te mogen blijven verwelkomen bij Data1. Voor meer vragen, kunt u een live-chat openen of een ticket aanmaken op https://data1.nl/submitticket.php.

 

Met vriendelijke groet,

Camiel Rafaël Peeters
Algemeen Directeur van Data1